Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Προίκα στα χρόνια του ΔΝΤ

  • Η Καίτη ζεί σε ένα δυάρι στου Ζωγράφου. Είναι συμβασιούχος δημοσίου και ο μισθός της ανέρχεται μετα βίας στα 950 ευρώ το μήνα. Τα μισά λεφτά πάνε στο σπίτι (νοίκι, κοινόχρηστα, λογαριασμοί). Παλεύει για να τα βγάλει πέρα με τον υπόλοιπο μισθό. Κι απ'ό,τι φαίνεται δεν τα καταφέρνει. "Το 2004 όταν κατέβηκα στην Αθήνα υπήρχε μια αισιοδοξία διάχυτη σε όλους. Η Ελλάδα διοργάνωνε τους ολυμπιακούς, εγώ πρωτοβρήκα δουλειά και έμενα επιτέλους μόνη. Το όνειρο ενός γάμου ήταν ακόμα απτό. Τότε πρωτοάνοιξα και τον λογαριασμό με την προίκα μου και κάθε μήνα κουτσά στραβά κατάφερνα να βάζω στην άκρη το κατιτίς μου" Σήμερα? "Το 2010 δεν κατάφερα να βάλω στην άκρη τίποτα. Μάλλον τα χειρότερα όμως έρχονται....Από τις αρχές του '11 έχω ήδη αναγκαστεί να τραβήξω από το λογαριασμό της προίκας μου 2 φορές." Με κοιτάει απελπισμένη. "Δεν ξέρω πού θα πάει αυτή η κατάσταση."
  • Η  Βιβή είναι ήδη 44 χρονών. Διατηρεί μόνη της ψιλικατζίδικο στο Παγκράτι. "Η κρίση μας τσάκισε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κόσμος δεν αγοράζει πια τίποτα. Και είμαι μόνη μου, δεν βγαίνω για να πάρω υπάλληλο. Αναγκάζομαι να κλείνω το μαγαζί από τις 8." Η Βιβή δεν είναι όμως νέο θύμα της ελληνικής πραγματικότητας. "Το 2007 έχασα όλη την προίκα μου στο χρηματιστήριο. Κόντεψα να τρελαθώ." Ανάβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Στα χέρια που τρέμουν αναγνωρίζω τον φόβο της Βιβής που ξέρει πως τα χρόνια περνούν "Άνοιξα αυτό το μαγαζί με μια ψευτο-επιδότηση του ΟΑΕΔ ως νέα επιχειρηματίας. Το κράτος όχι μόνο δεν μας βοηθάει. Το κράτος είναι ο εχθρός πιά!"

  • Η Σωτηρία είναι 29 χρονών. Με μεταπτυχιακό στα οικονομικά και 3 γλώσσες μένει με τους γονείς της στο πατρικό της στην Καλλιθέα. "Δούλεψα σε stage για 5 χρόνια. Ναι, έβαλα μέσο αλλά δεν ντρέπομαι δυστυχώς. Όλοι το κάναν. Κι αν χρειάζεται να βάλεις μέσο για ένα stage των 500 ευρώ το μήνα, τότε αυτός που θα πρεπε να ντρέπεται είναι το κράτος! Τον τελευταίο χρόνο είμαι άνεργη" Για προίκα ούτε λόγος "Πλάκα μου κάνεις; Τί προίκα; Άντε κάνε προίκα με 500 ευρώ το μήνα. Κάτι πανωσέντονα που στραβώθηκε η μάνα μου τόσα χρόνια να πλέκει. Άντε και μερικά φλουριά της γιαγιάς." Δεν ξέρω τι να της πω. Ντρέπομαι που σκέφτομαι πως εγώ κάτι έχω καταφέρει να βάλω στην άκρη. Την καταλαβαίνω όμως. Ξαφνικά το πρόσωπό της φωτίζεται "Ξέρεις, τον τελευταίο καιρό με φλερτάρει ένας κύριος από την πολυκατοικία! -Μπράβο Σωτηρούλα μου...Άντε με το καλό!" Το βλέμμα της όμως αμέσως σκοτεινιάζει και σχεδόν ψυθιριστά, έτοιμη να βουρκώσει συνεχίζει "Φοβάμαι να ενθουσιαστώ, φοβάμαι πως θα αντιδράσει όταν καταλάβει πως η μόνη προίκα μου είναι τα πανωσέντονα..."

Περπατώ με σκυμμένο το κεφάλι στην Πατησίων. Όλα μου φαίνονται τόσο γκρι πια. Μέσα στο μυαλό έχω την απογοήτευση στο πρόσωπο της Καίτης, τα τρεμάμενα χέρια της Βιβής, το πονεμένο βλέμμα της Σωτηρίας, τα πρόσωπα τόσων hitoritana που έχουν πια γονατίσει.

Στο νου μου έρχεται η διαβόητη φράση. Όλοι μαζί τα φάγαμε....

Σταματώ σκασμένη. Θέλω να φωνάξω

"Όχι, οι γεροντοκόρες δεν τα φάγαμε!!!"
(Αφιερωμένο στους ηγέτες της σημερινής Συνόδου Κορυφής)

11 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι αναγκαστικό είτε το να έχεις προίκα είτε το να παντρευτείς. Αν θες να παντρευτείς κάνε εναν πολιτικό και τελειώνεις, τι πανηγύρια. Αλλά αυτό που επιθυμείτε θαρρώ είναι πως θέλετε να δειχτείτε ότι παντρευτήκατε. αν σε αγαπάει πραγματικά ο άλλος δεν θα σε πάρει για την προίκα σου.Για την ελεύθερη συμβίωση ούτε λόγος;

    Φιλικά! :) Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για τους ξεφτιλες της συνοδου κορυφης εννοεις..
    οσο για προικα,wtf??!!
    υπαρχουν ακομα τετοια εθιμα?ποιος νοιαζεται?καλα τα λεει ο bluethinker,αμα σε αγαπαει καποιος και ξυπολυτη που λεει ο λογος θα σε παρει.αν οχι,ας παει στο διαολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. koritsia h monh proika einai to myalo sas.mia pantremenh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...και μετά τις προίκες, τα κοφτά κεντήματα και τα πανωσέντονα κλπ, τι μας μένει?
    Ο μισθός σου, δύο παιδάκια και κάμποσες χιλιάδες ευρώ χρέος (όλα στ΄ονομά σου) προίκα από τον πρώην. Απλά μαθηματικά.
    Δε μπορούσα να είμαι hitori tana?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσε ρε παιδί μου, και εγώ σήμερα αυτό σκεφτόμουν να γράψω. Μας είπε ένας φίλος το πρωί ταξιδευτής, τί άκούγεται για την Ελλάδα, στα 200 θα κατέβουν οι συντάξεις, στα 400 οι μισθοί. Και απορώ, πλέον δεν είναι μόνο θέμα προίκας αλλά και επιβίωσης. Κάποιος μας έχει βάλει στο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @bluethinker

    Μωρέ ας με πάρει εμένα κάποιος και τον παντρεύομαι και σε παγόδα...

    @aizen

    Όντως στους ξεφτιλισμένους της συνόδου κορυφής απευθύνεται το ποστ. Που μας έχουν απαυτώσει όλους, παντρεμένους και γεροντοκόρες.

    @Ανώνυμος

    Θα συμφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @nefelokokkugia

    Πότε δεν είναι αργά για να ξαναγίνεις μια hitoritana. Αρκεί να το θες και να το πιστεύεις!

    @Ex Extrella

    Τα σενάρια είναι όντως εφιαλτικά. Αλλά είπαμε. Από δω κ πέρα όλους γραμμένους. Δηλαδή και να αγχωθώ για την οικονομική κατάσταση της χώρας τί θα καταφέρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hitori Tana μου σε προσκαλώ να παίξεις στο παιχνίδι : http://mystatustoday.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html

    αν θέλεις κι εσύ!

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα...πλέον είμαι μια hitori tana. Kαι το απολαμβάνω καλή μου. Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κοριτσια για τι προικα μιλατε;
    ...
    πραγματικα χρειαζεται προικα το 2011;

    οπως εγραψε και καποιος παραπανω η μονη προικα ειναι το μυαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς η μέχρι τώρα μικρή πείρα μου έχει δείξει ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ συμφεροντολογικές... Δε μιλάω μόνο σε επίπεδο έρωτα-γάμου.. μιλάω γενικά ακόμη και στις φιλίες...
    Πόσους φίλους έχουν αυτοί που είναι οικονομικά άνετοι??
    Χαίρομαι που δεν έχω λεφτά γιατί ξέρω ότι όσοι είναι κοντά μου είναι επειδή με νοιάζονται και με αγαπάνε πραγματικά.
    Όσο για την προίκα... μπορεί να λένε οι άντρες ότι δεν τους νοιάζει, όμως αλλιώς βλέπουν μια κοπέλα όμορφη και καλλιεργημένηκαι φτωχή, κι αλλιώς τη βλέπουν όμορφη καλλιεργημένη και με σπίτι και λεφτά κι ένα μπαμπά να τα σκάει.. κακά τα ψέμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ανέβηκαν το ράφι